Orașul Brașov o destinație turistică perfectă

Orașul Brașov o destinație turistică perfectă

Scurtă descriere a orașului Brașov

Orașul Brașov este unul dintre orașele cel mai des vizitate de către turiști , pe aici poposind mii de oameni în fiecare an. Acesta reprezintă frumusețea, farmecul și emoția ce te lasă fără cuvinte.

E locul perfect, ideal și de neregretat, unde poți avea vacanța la care ai visat. Absolut tot ce găsești în Brașov te poartă pe culmi înalte de satisfacție a sufletului. De la castele pline de istorie la muzee de unde pleci încărcat de cultură și cunoaștere, de la pârtiile de sky din timpul iernii sau drumețiile prin munți din timpul verii la plimbări prin centrul vechi al orașului , unde găsești o groază de magazine și restaurante, toate acestea fac ca oricine vine în acest oraș să petreacă momente de vis.

Brașov este municipiul de reședință a județului cu aceeași denumire, format din localitățile Brașov și Poiana Brașov, având o populație de 253.200 de locuitori, reprezentând unul dintre cele mai mari orașe din țară. Stațiunea Poiana Brașov se află la 12 km de centrul orașului și dispune de o infrastructură dezvoltată pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Brașov, în germană denumit Kronstadt iar în maghiară sub numele de Brasso, a fost atestat pentru prima dată în anul 1234 în “Catalogul Ninivensis” și își extinde existența istorică până în vremurile îndepărtate ale epocii neolitice și a bronzului, găsindu-se urmele unor așezări în zona dealurilor Melcilor și Sprenghi. Acest oraș devine încă de acum 700 de ani în urmă un punct important de legătură între Transilvania, Țara Românească și Moldova, fiind aflat între marile trecători ale Carpaților: Bran, Predeal, Oituz, și Buzău. A fost denumit Orașul Stalin între 8 septembrie 1950 și 24 decembrie 1960, după Iosif Stalin și a reprezentat capitala Regiunii Stalin. A fost declarat municipiu la data de 17 februarie 1968.

La momentul actual Brașovul reprezintă unul dintre principalele centre economice, culturale și sportive ale țării, fiind însă și un important centru turistic și un oraș al monumentelor istorice precum Biserica Neagră, bastioanele cetății, statuia lui Johannes Honterus, Casa Sfatului, liceul Andrei Saguna și multe altele.

Obiective turistice în orașul Brașov

Biserica Neagră

Biserica Neagră se află chiar în centrul vechi al orașului Brașov, în Piața Sfatului, așadar nu ai cum să o ratezi. De altfel, îți recomand cu căldură să vizitezi acest minunat obiectiv turistic, unic în România și plin de încărcătură istorică. Aceasta este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din țară, datând din secolele XIV – XV și are o lungime de peste 89 de m, fiind considerată cea mai mare biserică din România. Denumirea de Biserica Neagră provine de la incediul din anul 1689 ce a avariat întreaga clădire, înegrind zidurile bisericii și astfel primind numele actual. Cu excepția muzeului Topkapî din Istanbul, Biserica Neagră deține cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV – XVI. Au loc aici recitaluri de orgă, încă din anul 1953, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt. Sunt atrași în fiecare an organiști atât din țară cât și din străinătate, care își doresc să țină un concert în acest minunat loc. Pe perioada verii concertele de orgă se petrec de 3 ori pe săptămână, fiind astfel un prilej extraordinar pentru vizitatori să fie încântați în același timp de locație și de muzica îmbietoare.

Piața Sfatului

Piața Sfatului reprezintă o locație de mare valoare pentru Brașov și implicit pentru România. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din acest oraș, pe aici trecând mii de turiști anual. În Piața Sfatului se organizau odinioară, în Evul Mediu și în Epoca Modernă târgurile periodice, aici întâlnindu-se neguțători veniți din Țările Române și Ungaria. Mărfurile erau taxate lângă poarta care se afla la capătul străzii Vămii, astăzi având denumirea de strada Mureșenilor, de unde se ajungea direct în piață. Magistratul și funcționarii orașului supravegheau respectarea ordinii din piață, astfel ca fiecare comerciant să își așeze marfa în locul stabilit de Consiliul Orășănesc. Astăzi este un loc de promenadă special, plin de terase, restaurante, muzee, librării și magazine în jurul pieței și în interiorul acesteia.

Turnul Alb

Dacă îți dorești să vezi tot centrul vechi de la înălțime și să ai în fața ochilor o priveliște de vis, cu siguranță trebuie să ajungi aici. Totul pare de aici magic și ireal și te face să vrei ca timpul să se oprească în loc. Turnul Alb a fost construit între anii 1460 – 1494 și impresionează și astăzi prin masivitatea și suplețea liniilor sale arhitectonice. Arhitectura sa constă într-un plan semicircular deschis, având 30 de m diferență de nivel față de zidurile orașului, o înălțime de 20 de m spre oraș și 18 m spre deal. De-a lungul zidurilor sale , turnul prezintă niște parapeți ca întăritură a stâlpilor, guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră. În interiorul turnului s-a păstrat coșul de fum de deasupra unei vetre , care servea și la încălzirea paznicilor și a apărătorilor. Din cauza unui mare incendiu din anul 1689, Turnul Alb a fost ars aproape în întregime acesta fiind renovat mai apoi abia în anul 1723. A mai fost restaurat în repetate rânduri în anii 1902, 1947, 2002 2005 și 2006, la momentul actual deținând un punct muzeal.

Turnul Negru

Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului și a fost construit ca fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății, aceasta fiind înaltă de 11 metri. Construcția Turnului a fost începută la sfârșitul secolului al – XVI – lea, începutul secolului al – XVII – lea. Se putea intra în turn pe o poartă ce era situată la 2 metri înălțime față de bază iar legătura dintre fortificațiile orașului și turn se realizau printr-un pod mobil. Acoperișul turnului a fost inițial construit în formă de piramidă, însă în anul 1559, din cauza unui trăsnet acesta a fost distrus în totalitate, iar mai apoi zidurile i-au fost înegrite din cauza unui incediu din anul 1689, astfel luând denumirea de Turnul Negru. A fost folosit pentru ultima dată ca adăpost și punct de bază pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orașului, în timpul epidemiei de ciumă din anul 1756. Turnul Negru a suferit nenumărate degradări de-a lungul timpului, fiind renovat abia la sfârșitul deceniului trecut. Acesta a fost deschis publicului din anul 2001 printr-o expoziție despre armamentul din secolul al – XVII -lea. Ca și Turnul Alb, reprezintă unul din cele mai importante și fermecătoare obiective turistice din această zonă care nu trebuie ratat.

Poiana Brașov

Poiana Brașov este cea mai frumoasă și importantă zonă din împrejurimi, atrăgând mii de turiști în fiecare an. Este renumită atât pentru sporturile de iarnă, deținând 12 pârtii de sky, cu grade diferite de dificultate cât și pentru terenurile de sport, cluburile, restaurantele și lacul de aici. Poiana Brașov a fost înființată în anul 1895 și deservea încă de pe atunci ca locație turistică pentru Brașov. Prima cabană a fost construită în anul 1904, iar stațiunea a fost recunoscută ca fiind una de iarnă doi ani mai târziu, în anul 1909 desfășurându-se deja primele competiții de iarnă aici. Poiana Brașov este poziționată la poalele muntelui Postăvaru, ce are o altitudine de 1030 de metri și având cel mai înalt vârf de 1799 de metri.

Dacă nu ai ajuns niciodată aici, îți sugerez să o faci cât mai curând și nu vei regreta nici o clipă. Această minunată zona e locul ideal pentru o vacanță de câteva zile unde să petreci alături de cei dragi clipe magice.

 

 
leave your comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top