Galați un oraș pentru nostalgici și romantici

Galați un oraș pentru nostalgici și romantici

Orașul Galați este municipiul de reședință al județului cu același nume, din zona Moldovei a României. Cândva era vizitat de familiile regale și reprezenta unul din cele mai bogate orașe ale țării. Astăzi este un oraș ce merită să îl vizitezi pentru lucrurile simple, dar minunate ce le găsești aici.

Istoric și Obiective turistice în Galați

Galatiul este un oras port usor accesibil pe apa , acesta fiind situat pe malul Dunarii, unde gasim si santierul naval. Orasul are o istorie destul de bogata datorita faptului ca este situate pe Dunare, cea mai mare artera comercial-fluviala europeana, Canalul Dunare-Main-Rin. Viata economica a orasului s-a dezvoltat in mare parte datorita Santierului Naval, Portului Fluvial.

A fost un oraș cu o dezvoltare extraordinară, chiar dacă până în 1821 fusese ars din temelii de nu mai puțin de 3 ori de ruși, otomani și greci. După 1830 a început în esență dezvoltarea Galațiului, iar pe la jumătatea perioadei în care a avut regim porto franco (denumită epoca de aur), faima Galațiului devenise atât de mare, fiind mai cunoscut în lume decât în țară, încât oamenii important ai vremii, printre care Alexandru Ioan Cuza și Costache Negri care pregăteau unirea Principatelor Române, se gândeau serios la orasul Galați ca noua capitală a Principatelor datorită comerțului și economiei care erau în plina dezvoltare.

Asta nu s-a întâmplat dar continuarea dezvoltării orașului nu a ținut cont de asta. La 1900 existau în oraș nu mai puțin de 40 de fabrici, 16 consulate străine și se inaugura prima linie de tramvai din oraș.

Detalii importante despre Galati:

În anul 1857 se tipărește la Galați primul ziar românesc, numit „Gazeta Danubiu”.
În anul 1911 se dezvelește la Galați prima statuie a poetului Mihai Eminescu din țară si din lume.
În 1926 are loc prima cursă aeriană din România. Decolarea s-a făcut de la Galați și aterizarea la București.

Faleza Dunării

Faleza Dunării a orașului Galați reprezintă oaza de liniște a gălățenilor și a turiștilor ce aleg să viziteze acest minunat oraș. Cu o lungime de aproximativ 2 km, acest loc este un loc genial de promenadă și de recreere. Plimbările printre copacii înfloriți frumos mirositori în anotimpul de primăvară, serile calde de vară și apusul de poveste cu soarele ce pare că se scaldă în apa Dunării, un alergat de dimineață sau ieșitul cu prietenii sau familie pot fi pur și simplu momente speciale și de neuitat. La unul din capetele falezei se află și un parc foarte interesant pentru cei mici, iar pentru relaxarea celor mari sunt o sumedenie de restaurante și caffe baruri în această zonă. Nu rămâne decât să îți planifici o vizită acestui loc grozav!

Parcul Municipal „Mihai Eminescu”

Aflat in centrul orasului Galati, pe strada Domneasca, este unul dintre  ultimele parcuri modernizate din oras, fiind un simbol al zonei centrale. Pe langa parc, acesta poarta statutul de monument istoric, fiind primul monument dedicat lui Mihai Eminescu.

Parcul Mihai Eminescu a fost amenajat prima data intre anii 1880-1881 in timpul domnei Regelui Carol I. Dupa numele detinut, acest parc este un monument dedicat marelui poet Mihai Eminescu,aici regasindu-se bustul acestuia realizat din marmura alba. Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911.

Parc Viva

Parcul a fost inaugurat in anul 2013 dupa lucrarile de modernizare, fiind dotat cu terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, leagane, skatepark, inclusiv un lac micut cu pesti. Este un loc ideal pentru cei mici dar si cei mari, fiind destul de spatios si unde privelistea este una destul de relaxanta, aflandu-se pe faleza Dunarii.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”

Muzeul a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, la cea de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparținut familiei Cuza și în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada când a fost judecător și pârcălab al județului Covurlui.

Începuturile muzeologiei la Galați datează de la sfârșitul secolului al XlX-lea când, prin donația academicianului Vasile Alexandrescu Urechia, s-a deschis o expoziție permanentă la Colegiul „Vasile Alecsandri”, care cuprindea obiecte de artă plastică și decorativă, monede, documente și alte înscrisuri din epoca modernă. Ceva mai târziu, în anul 1913, prin strădania institutorilor Paul și Ecaterina Pașa, într-o sală de clasă de la Școala de Băieți nr. 6 s-a organizat o expoziție cu bunuri culturale donate de către gălățeni. Bunurile culturale din cele două expoziții, diverse ca tematică, au alcătuit primele colecții ale instituției muzeale publice deschisă la Galați în anul 1939.

Grădina publică

Îți recomandăm să mergi negreșit în parcul acesta, refăcut recent de autoritățile gălățene în culori calde și superbe a sutelor de flori plantate. Grădina publică are și un parc amenajat special pentru cei mici, astfel că întreaga familie se poate bucura de priveliștea minunată și jocurile distractive.

Grădina publică a fost înființată în anul 1846, când, prin grija administratorului Iorga Ghică, bun prieten al domnitorului Mihail Sturdza, s-au plantat 3.500 de pomi. Mai târziu, grădina s-a mărit și s-a organizat o seră de flori. În anul 1913 s-au refăcut două sere maricu plante exotice. În anul 1923 s-a construit un bazin cu o lărgime de 20 de m și o adâncime de 1, 20 m. În  stânga bazinului se aflau două mari sarcofage de piatră, unul dezgropat din malul cetății Barboși, iar  al doilea mai mic , descoperit în cartierul  Lozoveni. Astăzi , unul din sarcofage se află la Muzeul Național de Antichități din București, iar celălalt este la Muzeul de Istorie din Galați.

Biserica fortificată Sfânta Precista

O biserică superbă ce este amplasată deasupra Falezei superioare din Galați, oferind o priveliște de poveste. Așadar, ar fi bine să o incluzi în planurile tale de vizitat dacă ajungi în zona Falezei.
Această biserică este construcția cea mai veche din Galați, fiind sfințită ca lăcaș în septembrie 1647, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Biserica Sfânta Precista a fost zidită pe locul une biserici de vălătuci ridicată de un negustor pe nume Teodor. Biserica fortificată are patru încăperi : pridvor, naos, pronaos și altar, și a fost construită într-o concepție originală , proprie secolului al XVII-lea, cu turnul-clopotniță inclus în corpul bisericii și cu pod întărit. Arhitectura bisericii este românească și prezintă unele elemente specifice: turnul-clopotniță este prevăzut cu metereze, putând fi folosit pentru observarea Văii Dunării , iar în caz de nevoie devenea fortificație de apărare.

Top